kijk onze baby
kijk onze bruiloft
Kijk Onze Baby BE Kijk Onze Baby NL

Filmpjes comprimeren - Help

Terug naar de vorige pagina

Welke bestandsformaten zijn geschikt?

De videofilmpjes moeten een van de volgende formaten (extensies) hebben: AVI, MPG, MPEG of WMV.

Waarom filmpjes comprimeren?

Door de bestandsgrootte te verkleinen hoeven bezoekers niet onnodig lang te wachten voordat ze het filmpje kunnen bekijken. Bovendien passen er dan meer filmpjes op de website.

Waarmee kun je je filmpjes comprimeren?

Het comprimeren van filmpjes is mogelijk met bekende videobewerkingspakketten als Pinnacle Studio of Magix Video Deluxe. Wil je geen ingewikkelde bewerkingen op je filmpjes uitvoeren, dan zijn er ook geschikte gratis alternatieven.
Het beste gratis programma voor videobewerking is Windows Movie Maker. Dit programma is onderdeel van Windows XP en Windows Vista. Heb je wel Windows XP op je PC maar heb je geen Windows Movie Maker dan mis je de laatste update van windows XP. Ga in dat geval naar je configuratiescherm (control panel) en klik op Windows Update.

Heb je geen Windows Movie Maker, dan kun je voor het comprimeren ook gebruik maken van STOIK Video Converter. Dit is een eenvoudig programma en alleen te gebruiken om AVI en WMV bestanden te comprimeren. Je kunt het hier gratis downloaden.

Een minicursus Windows Movie Maker voor Windows XP

Het programma is te openen via bureau-accessoires. Klik vervolgens in het menu bestand op importeren en selecteer je videobestand. Je videobestand wordt nu geïmporteerd als clip (onderdeel van een filmpje). Sleep de clip nu naar de tijdlijn onder in het scherm. Eventueel kun je meerdere clips achter elkaar op de tijdlijn plaatsen. Op deze manier kun je meerdere videobestanden aan elkaar plakken.

Klik nu in het menu bestand op film opslaan. Voordat het filmpje daadwerkelijk opgeslagen wordt, wordt er een scherm getoond waarin je kunt kiezen voor verschillende afspeelkwaliteiten. Hoe lager de afspeelkwaliteit die je kiest des te kleiner het bestand wordt. Het is een kwestie van een beetje uitproberen bij welke afspeelkwaliteit je de kwaliteit nog voldoende vindt. Houd er rekening mee dat bij veel bewegende videobeelden met geluid er een hogere kwaliteitsinstelling nodig is. In ditzelfde scherm kun je het filmpje eventueel ook nog een een titel en een beschrijving meegeven.

Klik vervolgens op OK, kies een bestandsnaam en klik nog eens op OK. Het filmpje wordt nu opgeslagen als Windows Media Bestand (*.wmv).

Wil je je filmpje later nog kunnen bewerken, kies in het menu bestand dan voor project opslaan. Je filmpje wordt dan als Windows Movie Maker-project bestand (*.mswmm) opgeslagen.

Een minicursus Windows Movie Maker voor Windows Vista

Open het programma, en importeer via het menu Importeren aan de linkerkant van het scherm één of meerdere bestanden. De videobestanden worden nu geïmporteerd als clip (onderdeel van een filmpje). Sleep de clip nu naar de tijdlijn onder in het scherm. Eventueel kun je meerdere clips achter elkaar op de tijdlijn plaatsen. Op deze manier kun je meerdere videobestanden aan elkaar plakken.

Klik nu in het menu bestand op filmbestand publiceren. Er verschijnt nu een scherm waarin wordt gevraagd waar je de film wilt publiceren. Kies hier voor Deze computer en klik op volgende. Vul in het scherm dat nu verschijnt de bestandsnaam in en selecteer de folder waarin het filmpje moet worden opgeslagen. Na weer op volgende te hebben geklikt, verschijnt er een schermpje waarin je de gewenste afspeelkwaliteit kunt selecteren. Vink aan Comprimeren naar: en geef aan hoe groot het bestand moet worden. Je ziet dat hoe kleiner je het bestand kiest, hoe kleiner de bitrate wordt (de bitrate is de hoeveelheid informatie die per tijdseenheid over een lijn wordt gestuurd). Je kunt bij Meer instellingen ook kiezen voor Windows Media lage bandbreedte. Door nu te klikken op de button Publiceren wordt het filmpje opgeslagen als Windows Media Bestand (*.wmv).

Wil je je filmpje later nog kunnen bewerken, dan kun je net als bij Windows Movie Maker voor Windows XP het project opslaan via project opslaan in het menu bestand.

Een minicursus STOIK Video Converter

Het programma is de downloaden via deze link. Kies, wannneer het downloadscherm verschijnt voor openen. Het bestand wordt dan geopend met het programma Winzip. Start de installatie door op STOIKVideoConverter2.exe te klikken.

Kies bij input file het filmpje dat je wilt comprimeren.
Kies bij output file de folder waarin het gecomprimeerde filmpje moet komen te staan en vul ook een naam in voor het gecomprimeerde filmpje.
Bij Output format kun je de afspeelkwaliteit van het filmpje kiezen. Wij raden aan om hier voor WMV for ISDN (128 kbps) te kiezen. Eventueel kun je via de button Output profile in het menu boven in het scherm de afspeelkwaliteit meer precies definiëren. Bij frame size kun je bijvoorbeeld aangeven wat de resolutie van het filmpje moet worden (dus hoe groot het venstertje is, waarin het filmpje wordt afgespeeld). Door nu op de button Record te klikken wordt het filmbestand opgeslagen.

© 2005 Tabelle   -  Colofon - Algemene voorwaarden - Links